Kaurosen kulma

Piirilääkäri Maconin talo eli Kaurosen kulma

Kaurosen kulma on varmasti kaikille savonlinnalaisille tuttu tapaus ja muutenkin merkittävä historiallinen kohde Savonlinnassa. Talon dramaattiseen historiaan liittyy paljon tarinoita ja spekulaatioita, järkyttävä poliisisurma ja lopulta tulipalo, jota olin itsekin lokakuun pimeänä iltana vuonna 1986 Puistokadulta todistamassa.


Vanhasta empire-talosta tuli rautakauppa v. 1918

Kaiken nähnyt talovanhus

Talon historia on pitkä ja mielenkiintoinen. Satamakatu 13 eli Rautakauppana parhaiten muistettu ”Kaurosen kulma” piti sisässään alun perin vuonna 1829 käytännössä Haapasalmen ja Hovilahden rantaan rakennetun ja vuonna 1839 korotetun ristipäätyisen empiretalon. Piirtäjää ei tunneta ja rakennus muutti muotoaan useasti mm. Aug. L Makkosen ja paljon puurakennuksia Savonlinnaan suunnitelleen rakennusmestari Lauri Korhosen käsissä. Vuosikymmenten kuluessa talon ympäristö muutti muotoaan vieläkin enemmän.

Rakennus näki historiansa aikana koko Savonlinnan kehityksen ja valtavan muutoksen. Se seisoi jo paikoillaan, kun vastarannalla Savonniemessä ei ollut peltojen lisäksi käytännössä mitään. Kun Satamakatu oli vielä Rantakatu, vesi tuli lähes talon rappusille saakka ja sen edessä oli nykyisen satamalaiturin kohdalla suuri luoto. Se ehti todistaa vuosien 1868 ja 1879 suurpalot sekä kokea kaupungin keskustan siirtymisen sen kylkeen Kauppatorille. Rakennus koki myös huiman kehityksen 1890-luvulla, jolloin se majoitti innokkaita turisteja vierashuoneisiinsa. Se näki matkustajasataman siirtymisen suoraan syliinsä. Talo katsoi myös huolestuneesti keväällä 1918, kun ensin punaiset ja sitten valkoiset tyhjensivät kaupungin. Keväällä 1940 sen yli lensi pommikoneet kylväen kuolemaa ja tuhoa puukaupungissa. Talo oli myös paikoillaan, kun lähes koko puukaupunki ympäriltä hävisi ja tilalle tuli uusi funktionaalinen korkea kivirakentaminen. Lopulta se katosi savuna ilmaan itsekin.


Näkymä kirkontornista satamaan vuonna 1890-luvun lopulla. Luodolle on syntynyt kahvila.

Maconi rakennuttaa talon Rantakadulle

Savonlinnan piirilääkärin tehtävä otettiin käyttöön vuonna 1816. Toimintakenttä oli laaja ja lisäksi lääkärit hoitivat myös kaupunginlääkärin tehtäviä. Piirilääkärin tärkein tehtävä oli raportoida alueensa lääketieteellisistä oloista ja epidemioista. Satamakadun asuintalon rakennuttaja oli Savonlinnan toinen piirilääkäri Peter Henrik Maconi. Hänen isänsä oli Kerimäen kirkkoherra Nils Maconi ja nimi viittaa nykyäänkin alueella vaikuttaviin Makkosiin. Maconi asetettiin piirilääkärin virkaan vuonna 1820 ja hän siirtyi seitsemän vuotta myöhemmin piirilääkäriksi Kuopioon.

Maconin lähdön jälkeen talo siirtyi piirilääkäri Peter Lindforsille, joka toimi Savonlinnassa aina kuolemaansa saakka vuoteen 1868. Tunnollisena lääkärinä hän menehtyi hoitamaansa lavantautiin. Kiteeltä kotoisin oleva Lindfors paransi huomattavasti kaupungin terveydenhoitoa ja löysi Haislahden kulmilta nykyisen linja-autoaseman kohdilta terveyslähteen, jota käytettiin osana terveydenhuoltoa. Terveyslähteisiin uskottiin noihin aikoihin laajasti ja niiden ympärille rakennettiin myöhemmin kylpylöitä esimerkiksi Mikkelissä. Satamakadun talo siirtyi Lindforsin jälkeen siirtyi kruununnimismies Gustaf Mölselle, jonka kuoleman jälkeen 1878 leski Fredrika Mölse majoitti ja ruokki talossaan kauempaa kouluakäyviä lapsia. Talo pysyi Mölsen perheen tyttärien omistuksessa aina vuoteen 1918 saakka. Tuossa välissä Rantakatu muuttui Satamakaduksi.


Daniel Nyblinin ottamassa valokuvassa vuodelta 1890 Satamakadun kulmatalo oli Mölsen perheen omistuksessa ja näkyy Lethenin kahvilan takaa vasemmassa reunassa.



Rautakauppa edusti modernia kaupunkia

Satamakadun kulmasta tuli rautakauppa vuonna 1918. Tässä yhteydessä taloa remontoitiin ja ikkunoita laajennettiin näyteikkunoiksi. Tämän operaation takana oli Rautakauppa Olavi Oy, jonka johdossa vaikutti M. V. Turunen. Vuonna 1918 uusi rautakauppa olikin moderneinta, mitä kaupungissa tunnettiin. Pihalla oli erityinen näyttelyhuoneisto ja kadulle 9 suurta näyteikkunaa. Kaikesta uutuudenviehätyksestä huolimatta ja 1930-luvun alun laman vuoksi yhtiö teki konkurssin ja rakennus siirtyi kivääriammunnassa ja kunnallispolitiikassa kunnostautuneen liikemies Kaarle Kaurosen haltuun ja näin syntyi käsite Kaurosen kulma. Kaarle ja poika Erkki Kauronen pitivät rautakauppaa Savonlinnan matkustajasataman paraatipaikalla puoli vuosisataa. 



Rautakauppa Olavi v. 1922

Surulliset loppuvaiheet

Elokuun 4. päivä vuonna 1977 oli surullinen Kaurosen kulman historiassa. Ilmeisesti aseita havitelleet murtautujat ampuivat asiaa selvittelemään tulleen konstaapeli Matti Pesun käsikähmän päätteeksi rautakaupan sisällä. Muutamaa päivää aiemmin Oulun läänivankilasta karannut vanki ja paikallinen nuorimies saatiin kiinni takaa-ajon jälkeen samana iltana. Rautakaupan lähdettyä rakennus toimi mm. nuorisotilana ja lopulta sekavan remontin jälkeen 8. lokakuuta 1986 talo paloi illansuussa purkukuntoon epäselvissä olosuhteissa. 157-vuotiaan empiretalon tarina yhdellä Savonlinnan keskeisimmästä paikoista oli päättynyt. Ilmaan jäivät spekulaatiot ja paikalle nousi uusi hotelli Seurahuone.


Viimeinen taistelu 8.10 1986



Ville Vilén, tammikuussa 2019

kuvat: Maakuntamuseo, Timo Seitsonen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talvisodan pommitukset Savonlinnassa

Savonlinnan vanhimmat valokuvat

Savonlinna kesällä 1960