Auvisen erkkeri


Tämä 60-luvun alun valokuva kertoo hyvin kaupungin muuttumisesta. Se on peräisin Savonlinnaa esittelevästi kirjasesta vuodelta 1964. Suuret kauppa- ja asuintalot kätkevät sisäänsä 1800-luvun lopun puutalot, jotka olivat aikanaan kaupungin upeimpia. Katulinja on leventynyt niin, että Olavinkatu 33:n kaunis puinen erkkeri on nykyisen kadun päällä. Vuonna 1965 talon tilalle nousi suuri moderni kerrostalo ja kadun vastapuolella sama operaatio tapahtui muutamaa vuotta myöhemmin 1969. Rinteen päällä oli vanha postitalo kellotorneineen oli saanut väistyä jo vuonna 1962.


Ivan Ivakoffin 1882 rakennuttama puutalo siirtyi Anders Auviselle 1884. Alakerrassa toimi Adolf Huotilaisen Liha & leikkele jo puutalovaiheessa. (kuva: Seitsonen)


Kiseleff piirtää puutalon 1882

Olavinkatu 33 suuri puutalo erkkereinen oli alunperin vuonna 1882 kauppias Ivan Ivakoffin rakennuttama tontille, josta hänen talonsa paloi suuressa tulipalossa 1879. Talon piirsi Constantin Kiseleff ja myöhemmin Allan Schulman teki taloon 1896 julkisivumuutoksen. Talo oli nimenomaan suuri asuinrakennus, jossa oli niin suuri salonki, että siellä pidettiin vuosien saatossa erilaisia tilaisuuksia kuten häitä. Alunperin Ivankoffin tarkoitus oli perustaa taloon kestikievari ja siksi talossa oli kymmenkunta huonetta sekä alakerrassa kauppatila. Ivakoff oli saanut kievaritoiminnan oikeudet 1880. 

Auvisenrinne syntyy

Ivan Ivankoffin aika uudessa talossaan jäi lyhyeksi. Hän teki pian talon valmistumisen jälkeen konkurssiin vuonna 1884. Vaikeuden talousolojen vuoksi 1880-luvun alussa kaupungissa koettiin useita konkursseja erityisesti venäläiskauppiaiden osalta. Talon sekä ylärinteessä sijainneen kauppapuodin huusi itselleen pakkohuutokaupassa Anders Auvinen. Auvinen oli rakennuttanut 1876 itselleen kauppatalon kadun toiselle puolelle ja kaupan myötä myöhemmin syntyi käsite Auvisenrinne. Hän oli naimisissa Olga Schataloffin kanssa, jonka äiti Maria oli puolestaan mennyt avioliittoon Ivakoffin kanssa kauppiasmiehensä Stepan Schataloffin kuoltua. Schataloff ja Ivan Abramoff olivat olleet nuoren And. Auvisen oppi-isiä kaupanteon alalla ja mahdollistaneet opiskelun. Talot pysyivät näin siis osittain samassa suvussa. 
Vanhan puutalon erkkeri hallitsi Auvisenrinteen katukuvaa aina vuoteen 1965 saakka

Auvisenrinne 1965

Paikka on itselleni merkityksellinen siksi, että asuin lapsena vuodet 1965-1970 paikalle rakennetussa kerrostalossa. Talo oli tuliterä ja puutalon viimeinen asukas Juhani Auvinen asui yläkerrassa. Paikka oli kaupungin liike-elämän kannalta vilkas ja varsinkin talvisin huomion varasti mukulakivetys. Muistan lapsena seuranneeni ikkunasta erilaisia hinausoperaatioita ja kerran talon edessä oli Ford Cortina katollaan.

Olavinkatu 33 alakerrassa sijaitsi Huotilaisen ruokakauppa, talossa oli ainakin parturi ja kemikalio sekä tietysti kioski, jossa myytiin pennin nalleja. Huotilaisen yläpuolella oli kulmassa savuisa baari. Talon takapihalla oli ja on suuri aidattu piha, josta näkyi suoraan Kasinonsaarelle. Vastapäätä sijaitsi Keski-Saimaan liike, Taminossa myytiin siihen aikaan kenkiä. Seurahuoneen talossa oli myös kauppahalli, kulmalla Jokelan kelloliike ja mäen päällä Strengin kirjakauppa.


Keski-Saimaan tavaratalon avajaiset 1951

Ville Vilen, tammikuussa 2020

kuvat: Savonlinnan kaupunki, maakuntamuseo, Timo Seitsonen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talvisodan pommitukset Savonlinnassa

Savonlinnan vanhimmat valokuvat

Savonlinna kesällä 1960