Viljam Sihvonen: Panoraama 1925

Pikku uutisia 4. kesäkuuta 1925, Savonmaa: "Yleiswalokuwa. Walokuwaaja Wille Sihvonen on ottanut tuomiokirkon tornista yleiskuvan Sawonlinnasta. Kuwa, joka on wiiden postikortin pituinen, on erittäin onnistunut ja maksaa ainoastaan 5 mk."


V.A. Sihvosen seitsemän postikortin panoraama vuodelta 1925. Kavennettu versio.

Täysi versio vuoden 1925 panoraamasta.

Savonlinnan ja Säämingin tuomiokirkko on ollut aina keskeinen kuvauspaikka kaupunkia tallentaville valokuvaajille. Se antoi upean näkymän uuden kaupungin puolelta vanhaan Savonlinnaan valmistuttuaan vuonna 1878. Kuitenkin ensimmäiset valokuvat tuomiokirkon tornista otettiin vasta 1890-luvun loppupuolella. Varhaisimpien kuvien ottajia ei tiedetä, mutta ainakin Signe Branderin otti täyden sarjan kirkontornista vuonna 1901. Myös niistä julkaistiin muutaman kuvan panoraama. Brander saattoi ottaa myös varhaisemmat kuvat.


Näkymä kirkontornista vuodelta 1896/1897. Olavin kylpylä on valmistunut. Valokuvaaja tuntematon.

Tämä valitettavan heikkotasoinen valokuva kirkontornista on otettu ennen vuotta1896. Puistokatu 7 tilalla on vielä pieni mökki.


V.A. Sihvonen 1925

Valokuvaaja Viljam "Wille" Sihvonen tunsi varmasti Branderin ja muiden aikaisemmat työt ja teki oman versionsa koko kaupungin panoramasta keväällä 1925. Lehti-ilmoituksen perusteella voisi ainakin kuvitella, että kuva on otettu keväällä 1925. Myös rakennuskanta vahvistaa sitä. Tällä kertaa kamera vangitsi koko maiseman rautatieasemalta Savonniemeen. Peräti viiden postinkortin mittaan liitetty valokuva esittää hienosti lähes koko kaupungin sen hetkisen rakennuskannan ja tunnelman. Kuvassa näkyy Savonlinna juuri ennen ensimmäisten suurten kivitalojen tuloa puukaupunkiin. Pärnäsen ja Hännisen piirtämät Miljoonatalot, Vivi Lönnin Puistokadun kivikansakoulu ja Kerttu Rytkösen Maatalouspankki Auvisenrinteen päällä olivat vasta piirustuspöydällä tai rakennusvaiheessa. Kaupunkikuvan muutos oli jälleen kerran juuri alkamassa.


Signe Branderin panorama vuodelta 1901

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talvisodan pommitukset Savonlinnassa

Savonlinnan vanhimmat valokuvat

Savonlinna kesällä 1960